Každý z nás pochádza z iného prostredia a tak aj naše priority a motivácie sú častokrát rôznorodé. Platí to rovnako v sociálnom, ako aj v profesijnom živote.

Existuje veľké množstvo dôvodov a motivácií, prečo ľudia hľadajú nové pracovné príležitosti, avšak tri z nich prevyšujú všetky ostatné.

Ak ste niekedy uvažovali nad tým, že si chcete nájsť novú prácu alebo ste hľadali dôvod, prečo ostať v tej súčasnej, určite ste na jednu z týchto troch motivácií narazili. A možno nie iba na jednu.

Výška platu

Najčastejší a pravdepodobne najpodstatnejší dôvod, prečo ľudia hľadajú zmenu. Výška platu nie je len motiváciou, ktorá nás nabáda k podaniu maximálneho výkonu, ale taktiež je to hodnota našej práce a obrazom toho, čo do práce vkladáme.

Častokrát je to rozhodujúci faktor pri výbere budúceho povolania, či pracovnej pozície, nie zriedkavo aj na úkor všetkého ostatného.

Ak je však vašou motiváciou iba vysoký plat, či firemné benefity, veľmi rýchlo sa môže stať, že v prací profesijne vyhoríte. Plat patrí medzi najdôležitejšie motivácia ľudí, avšak rozhodne by nemal byť jedinou.

Kolektív

Ani vysoký plat, či firemné benefity Vám nezaručia, že budete chodiť do práce s nadšením, ak na pracovisku budete každodenne čeliť konfliktom so svojimi kolegami.

Dobrý kolektív je častokrát dôvodom, prečo ľudia zotrvávajú vo svojich pracovných pozíciách, hoci inde by mohli mať oveľa

vyšší plat, či iné výhody. Mať kolegu, na ktorého sa dá vo všetkom spoľahnúť je na nezaplatenie.

Pracovná atmosféra vo veľkej miere ovplyvňuje aj náš pracovný výkon a v neposlednom rade aj výšku platu.

Pracovné príležitosti

Veľkou motiváciou pri výbere pracovnej pozície sú aj príležitosti, ktoré ponúka. Možnosť získať nové skúsenosti a zručnosti je výhoda, ktorá sa neprejaví hneď, ale v budúcnosti môže viesť k získaniu lepšej a vyššie ohodnotenej pracovnej pozície.

Taktiež sa tým zvyšuje kvalifikácia a odbornosť, ktoré sú silnými dôvodmi napríklad na zvýšenie platu, či získanie lepšieho postavenia v rámci spoločnosti.

Ak rozmýšľate nad zmenou svojej práce alebo si prácu ešte len hľadáte, mali by ste vedieť vopred, aké sú Vaše dôvody a motivácie. Častokrát tým predídete sklamaniu, či dokonca profesijnému vyhoreniu.

Každá pracovná pozícia je špecifická a jedinečná, pretože je veľa faktorov, ktoré na ňu vplývajú, preto je dobré sa na všetko vopred pripraviť.

Čím viac má motivácií človek pracovať na svojej pracovnej pozícií, tým šťastnejším zamestnanom je.

 

 

2021-06-17T07:51:23+00:00